Online zarada vlastitim radom

Vrijeme čitanja: 4 min

Lijepo je kad se ima dodatni džeparac za trošenje na stvari koje volimo, bez da treba potezati rukom u glavni financijski budžet. No nije sva online zarada ista i profitabilna.

Idemo vidjeti što je dobro, što se isplati, a što izbjegavati.

Za početak, prvo da odmah nešto riješimo – ako neka stranica traži da prvo uložiš neke novce kako bi kasnije zaradio, to odmah srezati u startu i maknuti se od toga. Legalni servisi nijedan neće prvo tražiti neku lovu (osim u slučaju kripto valuta, ali o tome ćemo u nekom drugom tekstu 😄).

Freelance poslovi

Slobodnjaci ili bolje poznati kao „freelance poslovi“ su jedan od najboljih načina za dodatnu zaradu online, a razlog tome je što ima doslovno tisuće raznovrsnih poslova na koje se možeš javiti, ovisno o tome što znaš raditi. Poslova ima od programiranja, kreiranja web stranica, pisanja tekstova, prevođenja, audio/video obrada, unos podataka … zaista mnogo toga da sad ne nabrajam sve.

Prednost ovoga je što radiš koliko hoćeš i na stvarima koje hoćeš. Možeš upoznati raznolike ljude, vježbati svoj engleski u stvarnoj komunikaciji s ljudima iz cijelog svijeta. Bar je takvo moje iskustvo.
Također se može dogoditi ako dobro radiš svoj posao, klijent te može zaposliti za stalno. Ovo se stvarno događa, jer klijenti mogu biti obični svakodnevni ljudi, ali mogu biti i neke firme, nikad ne znaš što se može sve dogoditi.

Ovo sve gore što sam napisao je istina i jako dobro zvuči, no kako doći do toga?

To je loša strana freelance poslova, jer je konkurencija jednostavno prevelika i doći do nekog posla može biti izuzetno teško i ne motivirajuće. Nemoj sad da te obeshrabrim ovime, ali treba biti realan i upoznati se s mogućim problemima.

Kao i u svemu ostalome danas, sve ima svoju ocjenu i recenziju, tako i freelanceri, odnosno ti. Budući klijenti gledaju tko ima dobre ocjene od prijašnjih poslova, kako su prijašnji klijenti bili zadovoljni. To im je jedan od faktora koji uzimaju u obzir kad te žele zaposliti. No kako si ti novi, nemaš još nikakve recenzije, zato će te vjerojatno ignorirati.

Na početku svoje freelance karijere sam imao taj problem i vrlo dobro znam kako je to kad se javljaš na poslove a nitko ništa ne reagira. Rješenje tog problema do kojeg sam ja došao je bilo – raditi poslove ispod cijene. Da da, nemoj sad kolutati očima nego me saslušaj do kraja. Naime, kad se javljaš za neki freelance posao, onda u tom javljanju moraš ponuditi za koji iznos si spreman napraviti taj posao. Klijenti isto nisu baš ludi da troše svoje novce samo tako, pa će vjerojatno reagirati kad vide neki jako mali iznos.

Da ne bi ispalo kako samo pišem gluposti; svoje prve freelance poslove sam radio za svega $1, $3, $5, sve neke male sitne iznose. Zašto? – Upravo zbog onog što sam gore naveo, da bih dobio pozitivne recenzije i ocjene od klijenata. Kako je vrijeme išlo, tako sam sve češće dobivao nove poslove, za veće iznose i postajalo je lakše. Ali trebalo je proći kroz taj početni period.

Usporedba sa standardnim poslovima bi bila da, nakon što završiš školovanje, svoj prvi posao u nekoj firmi ionako ne radiš za lovu nego za stjecanje znanja i iskustva. Jer kad imaš to dvoje, lako je kasnije birati bolji posao ali tad imaš i mogućnost pregovaranja oko plaće 😉

Zato bez straha, bez panike, nego kreni lagano i uporno.

PRO TIP: po mom iskustvu, Amerikanci najbolje plaćaju, a često znaju davati i bonuse za dobro obavljen posao. Indijce bih izbjegavao. Možda ružno zvuči, ali takva su moja iskustva u tom svijetu zarade.

Ima dosta tih freelance stranica da ih sad sve ne nabrajam, a ja radim na Upwork.com.

Dizajnerski i fotografski poslovi

Ako si dobar u nekom grafičkom programu, znaš i voliš crtati, onda bi ovo moglo biti nešto za tebe. Postoje stranice gdje možeš staviti svoj vlastiti originalni dizajn, crtež, karikaturu … online i onda prodaješ to kao slika za majicu, šalicu, cover za smartphone, što god.

Prednost ovoga je što staviš svoj rad online na te stranice i pustiš da stoji gore, ne trebaš više ništa brinuti oko njega (osim ako ga želiš reklamirati). Kupac kojem se svidi tvoj rad, kupit će ga.

Loša strana što takvi poslovi (tj. prodaja) nisu nešto unosni, jer početna cijena rada nije velika a dio profita uzima i sama stranica kao naknadu. Naravno, ovom problemu se može doskočiti tako da se objavljuje čim više radova a i da radovi budu kvalitetni i originalni. Tada se može zaraditi dobro.

Zato bi bilo dobro ovo shvatiti kao hobi – ako već voliš biti kreativan, onda to što napraviš odmah objaviš online, pa se možda nekome svidi i kupi. Jer zapamti, kad si online, onda je cijeli svijet tvoje tržište.

Stranica na kojoj sam ja stavljao svoje je teepublic.com ali naravno, ima dosta takvih.

Ista stvar vrijedi ako voliš fotografirati sve i svašta. Nemoj samo fotografirati za sebe, nego ako su slike dobre po pitanju teme i tehnike, zašto ih ne objaviti online i zaraditi koji dolar. Bolje i to nego da samo stoje negdje na tvom računalu zar ne.

Zarada isto može varirati, ali kažem, objaviš online pa neka stoji.

Testiranje aplikacija, testiranje učenja umjetne inteligencije

Trenutno sam počeo raditi na servisu koji ima poslove gdje se mogu testirati web aplikacije za razne klijente, te neke stvari koje bi trebale pomoći umjetnoj inteligenciji da nauči prepoznavati stvari.
Ovo sam tek počeo raditi stoga još nemam nikakve konkretne informacije oko same zarade i načinu obavljanja poslova, ali navodim ovdje da stoji, možda netko zna nešto više pa slobodno napiše 😃

Zaključak

Internet je veliko mjesto i zaista se može naći dobrog posla za dodatnu zaradu, ali se treba potruditi i naravno treba raditi. Jedino to se cijeni i možeš biti siguran da je pravo.
Unatoč svim raznim reklamama – nema lagane zarade. Internet je tu samo da zbliži ljude iz cijelog svijeta, dalje je na tebi.

A ako baš ništa ne upali, uvijek možeš uplatiti Euro Jackpot 😄

AUTOR
Hrvoje Matešić

Hrvoje Matešić

PODIJELI ČLANAK
MOGLO BI TE ZANIMATI
PRETPLATI SE
Saznaj kad napišem novi članak
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments