Curve, ka(r)tica za sve

Vrijeme čitanja: 5 min

Do sada smo valjda svi naučili što je Revolut i kako se koristi. Koje su prednosti, koji su nedostaci. A i kako je to vrlo lagan način da se dođe do kreditne kartice.

I sâm imam Revolut a ono što mene smeta kod te financijske usluge je to što na Revolut račun treba dodavati iznose koji bi bili raspoloživi za trošenje. Naravno, ima mogućnost automatskog dodavanja iznosa, ali svejedno je to briga oko još jednog računa što meni osobno ne odgovara. Pazi na jedan račun za novce, pazi na drugi, treći … previše je to briga.

Zato sam jedva dočekao kad je u Hrvatskoj postala raspoloživa financijska usluga Curve.

Što je Curve?

Za razliku od Revolut, Curve nema svoj račun niti išta vezano za banku.

Curve je kartica u koju ubaciš sve svoje bankovne kartice i onda od tog trenutka koristiš samo Curve karticu za sva plaćanja bilo gdje. Preko Curve aplikacije u mobitelu odrediš s koje bankovne kartice će se vršiti plaćanje.

Kako se koristi Curve?

Primjer: imaš PBZ karticu od tekućeg računa, imaš Revolut karticu.
Obje staviš u Curve aplikaciju. U aplikaciji označiš koja kartica od tih dviju će biti aktivna, recimo neka bude PBZ kartica.

Sad kad je u aplikaciji sve podešeno, uzmeš Curve karticu i odeš u dućan. Na blagajni platiš Curve karticom kao što bi i inače, a kartica koja će biti terećena za potrošeni iznos je PBZ kartica jer je ona odabrana u Curve aplikaciji.

Zatim recimo u aplikaciji odabereš Revolut karticu da bude aktivna. Odeš u drugu kupovinu, platiš istom Curve karticom ali ovaj put potrošeni iznos se skida s Revolut kartice.

Za autorizaciju koristiš PIN od Curve kartice (koji se postavi prilikom aktivacije kartice i može biti koji hoćeš) bez obzira koja je stvarna kartica ispod označena za korištenje. Dakle, od svih mogućih kartica koje imaš u Curve, ti pamtiš samo jedan PIN.

Zar to nije odlična stvar?

U aplikaciji naravno imaš popis svih transakcija i točno možeš pratiti svoju potrošnju.

Naknade

Kad je riječ o podizanju novaca na bankomatima ili putovanju po inozemstvu, Curve kartica se može koristiti bez problema za plaćanje. Podizanje novaca na bankomatu radi bez naknade (ili vrlo mala naknada, što ovisi gdje se podiže novac. Detaljnije o tome na službenim stranicama).

Generalno govoreći o naknadama za plaćanje u inozemstvu ili na bankomatima, tu nema straha jer Curve koristi tečaj koji koriste i banke međusobno bez nameta. I to se primjenjuje na Curve karticu bez obzira od koje banke imaš karticu ispod dodanu u Curve. Zato putuj bez straha od naknada!

Detaljnije o Curve naknadama.

Putovanje kroz vrijeme

Curve ima opciju putovanja kroz vrijeme 😎

Odnosno, kad ti se dogodi da platiš neki račun krivom karticom, u Curve aplikaciji možeš tu transakciju prebaciti na drugu karticu da nju tereti, a prvoj da vrati iznos.

Ova opcija će se svidjeti političarima koji privatne stvari „slučajno“ plate službenom karticom 😉

Naprednije korištenje

Google Pay beskontaktno plaćanje preko mobitela je jedna od najboljih mogućnosti koje moderni mobiteli nude a za osobe koji sami plaćaju svoje račune je i jedna od najkorisnijih.

Nažalost, do danas, 99% hrvatskih banaka ne podržava Google Pay što znači da ne možeš karticu svog tekućeg računa ubaciti u Google Pay. Popis hrvatske podrške za Google Pay je vrlo siromašan i još uvijek nema promjena.

Srećom, pošto nije riječ o hrvatskoj kartici, Curve se može dodati u Google Pay, što sam ja napravio odmah čim mi se pružila mogućnost. I od tog dana na dalje na svim mjestima plaćam isključivo preko mobitela.

Prednost plaćanja preko mobitela je ta što mi više ne treba PIN, bez obzira o kojem se iznosu radi (trenutno su banke stavile da iznose do 250 KN ne treba autorizirati PIN brojem). Dovoljno je da otključam mobitel i prislonim mobitel da NFC odradi svoje. I to radi bez obzira da li plaćam 6kn ili 6000kn, ne traži me PIN.

Ujedno izgledam cool i moderno kad platim mobitelom.

Sigurnost

Ovo gore sve zvuči super i dosta jednostavno.

No što je sa sigurnošću takvog plaćanja? Ipak se ovdje radi o novcima i ne bi bilo baš zgodno da se netko dočepa nečeg što mu ne pripada.

Idemo od zadnjeg sloja (Google Pay) prema prvom (tvoja kartica tekućeg računa):

  • Prilikom svakog plaćanja preko Google Pay, kreira se jedinstveni token odnosno tzv. virtualni broj računa za tu transakciju. To znači da prilikom svakog plaćanja ne šalju se podaci tvoje kartice, nego taj token koji je svaki put drugačiji. Što znači da ako netko i ukrade te podatke, može ih si slobodno zadržati jer do tvojih pravih podataka nije došao.
  • Curve ima mogućnost zaključavanja kartice kroz aplikaciju. Recimo da izgubiš karticu negdje, jednostavno odeš u Curve aplikaciju i stisneš Lock Card. Fizička kartica od ovog trenutka postaje bezvrijedna i samo je komad plastike. Sve tvoje kartice koje su ubačene u Curve su automatski zaštićene. Naručiš novu Curve karticu i ideš dalje.

Kao što vidiš, do tvoje stvarne kartice tekućeg računa ili kreditne kartice postoji nekoliko slojeva zaštite kroz koje se treba probiti. Prednost je i što svaka aplikacija (Google Pay, Curve) šalje obavijest za svaku transakciju, tako da u svakom trenutku znaš što se događa s tvojim financijama.

Uz sve prednosti i sigurnosti tehnologije, na kraju je ipak najvažnije pravilo – zdrav razum!

Pazi na što klikaš, pazi gdje guraš mobitel i kartice …

Završna misao

Četiri su razloga zašto mi je Curve postala primarna kartica za sve:

  1. Zato jer mi je novčanik postao znatno tanji i uredniji, nosim jednu fizičku karticu umjesto njih više.
  2. Ne moram se brinuti da li imam dovoljno novaca na računu kao što moram kod Revoluta, već mi sve skida s kartice tekućeg računa koju sam odredio da bude aktivna.
  3. Radi s Google Pay.
  4. Imam nekoliko slojeva zaštite u odnosu da koristim direktno karticu tekućeg računa za sva offline i online plaćanja.

PS: online plaćanja ipak radim preko Revolut zato jer tamo imam jednokratnu (disposable) kreditnu karticu koja se automatski poništi nakon kupovine, a kod nove kupovine mi se generira nova jednokratna kartica.

AUTOR
Hrvoje Matešić

Hrvoje Matešić

PODIJELI ČLANAK
MOGLO BI TE ZANIMATI
PRETPLATI SE
Saznaj kad napišem novi članak
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments